Wie lange bleibt Nikotin im Körper? | Snushus klärt auf

We leggen uit hoe nicotine zich in het lichaam gedraagt en of het verschil maakt of je rookt, vape of snuift.

 

Hoe lang blijft nicotine in het lichaam?

Tabaksproducten zoals sigaretten, snuiftabak of snus bevatten nicotine omdat het in de tabaksplant voorkomt. Bij inname veroorzaakt nicotine al na enkele seconden chemische reacties in de hersenen, zoals een stimulerend effect op het lichaam of een toename van de alertheid.

 

In dit blogartikel willen we goed kijken naar hoe lang nicotine in het lichaam blijft en wanneer het begint af te breken. Daarnaast willen we kort uitleggen hoeveel nicotine wordt ingenomen door roken, vapen of snus.

Hoe kan nicotine in het lichaam worden gedetecteerd?

Wanneer het lichaam nicotine binnenkrijgt, reist de stof door sommige organen en worden niet alleen de longen aangetast. Een groot deel wordt afgebroken in de nieren. Het lichaam zet nicotine om in cotinine als het afbreekt. Cotinine is een metaboliet van nicotine en kan worden gedetecteerd in bloed, urine of speeksel met behulp van laboratoriumtests.

 

De concentratie cotinine hangt af van hoe lang en hoeveel je rookt. De meest betrouwbare test is om het cotininegehalte in het bloed te meten.

Hoe lang blijft nicotine in het lichaam?

Gemiddeld doet het lichaam er na het roken tot acht uur over om nicotine af te breken. Bij regelmatige rokers kan cotinine ook tien tot dertig dagen na het stoppen met roken worden gedetecteerd .

 

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Public Health vond dat cotinineconcentraties bij incidentele rokers na ongeveer vier dagen terugkeerden naar normale niveaus vergelijkbaar met niet-rokers. Volgens de studie daalde de cotinineconcentratie van 294 ng / ml naar 10 ng / ml op de vierde dag bij alle deelnemers.

Hoe lang is nicotine detecteerbaar in het bloed?

Zoals eerder vermeld, is de bloedtest de meest betrouwbare test om nicotine in het lichaam te detecteren. Ook hier lag het gemiddelde rond de tien dagen.

Hoe kan de degradatie versneld worden?

Om ervoor te zorgen dat het lichaam nicotine sneller afbreekt, zijn er een paar manieren om het proces te versnellen. Natuurlijk moet je eerst stoppen met roken met en je lichaam een pauze geven. Sporten in de frisse lucht helpt bijvoorbeeld om nicotine sneller uit de bloedbaan te krijgen, omdat lichaamsbeweging de stofwisseling stimuleert.

 

Daarnaast zijn gezonde voedingsmiddelen ook geschikt voor het verlagen van het nicotinegehalte. Een uitgebalanceerd dieet helpt het lichaam om zichzelf te regenereren.

Hoeveel nicotine zit er in sigaretten, e-sigaretten en snus?

Een sigaret heeft gemiddeld 7 tot 20 mg/g nicotine, het exacte gehalte is afhankelijk van het merk. Het lichaam absorbeert echter niet het volledige nicotinegehalte , maar slechts 1 tot 2 mg / g per sigaret. De situatie is vergelijkbaar met e-sigaretten, die gemiddeld ongeveer 20 mg / g nicotine bevatten. Nogmaals, niet het hele aandeel is inbegrepen, maar slechts een klein percentage.

 

In snus varieert het nicotinegehalte sterk, afhankelijk van het merk. Een van de sterkste merken op de snusmarkt is Thunder X WDP met een nicotinegehalte van 45 mg/g. Gemiddeld bevatten de meeste producten ongeveer 7 tot 10 mg / g nicotine, zoals General Classic met 7,8 mg / g nicotine. Er zijn zelfs snus producten die volledig vrij zijn van nicotine, zoals Edel CBD Mint.

 

Het lichaam absorbeert niet alle nicotine, maar gemiddeld ongeveer 30% van het effectieve nicotinegehalte in tabak snus en ongeveer 50% in alle witte snus.

Conclusie

Hoe lang nicotine in het lichaam kan worden gedetecteerd, hangt af van de lengte en hoeveelheid roken. Bij zware rokers kan nicotine worden gedetecteerd in het bloed, speeksel of urine gedurende ongeveer 10 tot 30 dagen na het stoppen met roken, terwijl bij incidentele rokers het lichaam gemiddeld vier dagen nodig heeft om de concentratie op een normaal niveau te brengen.

 

Bronnen:

https://www.helpster.de/wie-lange-bleibt-nikotin-im-blut-wissenswertes-zu-nikotin_114055

https://snuzone.com/blogs/infos/wie-lange-bleibt-nikotin-im-korper

https://praxis-welling.de/leistungen/labordiagnostik/nikotinnachweis-cotinin/