Rauchen aufhören: Vorteile & Alternativen | Snushus

Er zijn veel voordelen aan stoppen met roken. We hebben de details voor u samengevat en bieden de alternatieven voor sigaretten.

 

Stoppen met roken: voordelen + alternatieven | Snushus


Stoppen met roken heeft veel gezondheidsvoordelen, maar je gezondheid is niet het enige dat in de loop van de tijd verbetert.

Stoppen met roken heeft ook een positief effect op de psyche, het uiterlijk en natuurlijk op de portemonnee. Als je de motivatie om te stoppen met roken nog niet hebt gevonden, kijk dan goed naar de voordelen.

 

Stoppen met roken Voordelen: Gezondheid

 

Roken kan het risico op een aantal ziekten verhogen, de meest voorkomende is kanker, vooral longkanker. Naast kanker kan roken ook hartaandoeningen, beroertes, hoge bloeddruk en chronische bronchitis bevorderen.

Maar dat is niet alles, want naast de ziektes gaat ook de kwaliteit van leven achteruit door roken en Studies tonen aan dat rokers gemiddeld 10 jaar van hun levensduur verliezen.

 

Wat gebeurt er in het lichaam?

 

Slechts 20 minuten stoppen met roken zal ervoor zorgen dat uw bloeddruk weer normaal wordt. Na 12 uur daalt het koolmonoxidegehalte in het bloed en kunnen organen beter van zuurstof worden voorzien. Met de toenemende zuurstoftoevoer gaat ook de prestatiecurve weer omhoog.

Na een paar weken verbetert de longfunctie en wordt de bloedsomloop stabieler. Na een paar maanden verdwijnen hoestbuien en kortademigheid en beginnen de longen zichzelf te reinigen door geleidelijk slijm af te breken.

Na een paar jaar daalt het risico op kanker met de helft, net als het risico op een beroerte. Na 15 jaar is het risico op coronaire hartziekten al even laag als dat van een niet-roker. Doorzettingsvermogen is dus zeker de moeite waard.

 

Stoppen met roken Voordelen: Psyche

 

Stoppen met roken biedt ook psychologische voordelen. Ontwenning lijkt in het begin mentaal een uitdaging te zijn, omdat het lichaam en de hersenen al erg gewend zijn geraakt aan de dagelijkse inname van tabak. Maar beetje bij beetje zul je merken dat je geestelijke gezondheid verbetert en dat stoppen met roken de moeite waard is geweest.

Veel rokers vinden het stressvol om de hele tijd te moeten roken. De hersenen en het lichaam sturen signalen dat het tijd is voor de volgende sigaret. Na het stoppen met roken valt dit weg en verdwijnen de ontwenningsverschijnselen na verloop van tijd. Bovendien hoef je niet constant op zoek te zijn naar sigarettenautomaten en kun je je richten op andere aspecten van het leven.

Last but not least hoef je het gebouw niet te verlaten om te roken. U kunt tijd doorbrengen in het restaurant met vrienden of familie.

 

Stoppen met roken Voordelen: Uiterlijk en financiën

 

Roken kan ons uiterlijk negatief beïnvloeden. Verkleuring op de nagels, vingers en tanden is een veel voorkomend probleem. Bovendien lijdt de huid ook extreem, omdat de giftige stoffen in de sigaret de cellen aanvallen en leiden tot een verandering in onze teint en een snellere vorming van rimpels.

Een ander belangrijk voordeel is de financiën. Om een gedetailleerd overzicht te krijgen van hoeveel geld er elke maand aan sigaretten wordt uitgegeven, kunt u de uitgaven vermelden. Het geld dat je zou kunnen besparen op sigaretten is een zeer goede motivator om te stoppen met roken.

 

Stoppen met roken Nadelen: Ontwenningsverschijnselen

 

Natuurlijk is stoppen met roken een grote verandering voor het lichaam en is het niet zonder ontwenningsverschijnselen. Om succesvol te stoppen met roken, is het noodzakelijk om de 7 fasen na het stoppen met roken te overleven. Een van de meest voorkomende symptomen is verhoogde prikkelbaarheid en agressiviteit.

Wanneer het lichaam niet meer dagelijks van nicotine wordt voorzien, produceren de hersenen minder adrenaline en serotonine, die een lonend effect hebben op onze psyche. Daarnaast ontbreekt ook dopamine, het zogenaamde gelukshormoon, waardoor veel rokers na het stoppen met roken te kampen hebben met negatieve stemmingen.

Bovendien kan het lichaam reageren op ontwenning met hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, verhoogde eetlust en tremoren.

Hoe lang deze symptomen aanhouden varieert van persoon tot persoon en hangt af van hoe lang je eerder hebt gerookt. Volgens de ervaring van voormalige rokers nemen ze echter na ongeveer zes tot tien dagen na het stoppen met roken af.

 

 

Snus als alternatief voor roken

 

Snus wordt vaak gebruikt als alternatief voor roken omdat er geen verbrandingsproces is bij oraal gebruik van snus en de gevolgen voor de gezondheid kunnen worden geminimaliseerd in vergelijking met sigaretten.

Snus is verkrijgbaar met verschillende nicotinegehaltes, bijvoorbeeld het merk edel heeft een bijzonder hoog aandeel van maximaal 20 mg/g. Ter vergelijking: er zijn ook snus met minder nicotine, zoals VELO Easy Mint Mini met 6 mg/g.

Aangezien cold turkey wordt aanbevolen voor rokers die minder dan 10 sigaretten per dag roken, kan snus een goed alternatief zijn voor geleidelijke ontwenning. Snus kan zelfs volledig zonder nicotine worden gekocht, want edele CBD Mint bevat helemaal geen nicotine.

 

 

 

Bronnen

https://www.netdoktor.de/rauchen/aufhoeren/was-passiert-im-koerper/

https://www.rauchfrei-info.de/aufhoeren/vorteile-des-rauchstopps/finanzen/

https://www.nicorette.de/raucherentwoehnung/rauchen-aufhoeren-vorteile#1

https://www.gofeminin.de/make-up/rauchen-aufhoren-schonere-haut-s2459698.html

https://www.haypp.com/de/nicopedia/wie-lange-dauert-ein-nikotinentzug/