Rauchen Schwangerschaft: Studien & Entwöhnung | Snushus

Roken tijdens de zwangerschap is niet alleen gevaarlijk voor de aanstaande moeder, maar heeft ook een negatieve invloed op de ontwikkeling van het kind. Veel zwangere vrouwen die roken gaan ervan uit dat een abrupt stoppen met roken en de bijbehorende ontwenningsverschijnselen het kind schaden en hangen daarom geen sigaretten op.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat ontwenningsverschijnselen overgaan op de baby. Daarentegen zijn er tal van studies die de negatieve gevolgen van roken tijdens de zwangerschap bewijzen. Dus elke sigaret die niet gerookt wordt, komt de baby en zijn ontwikkeling ten goede.

Daarom willen we je in dit artikel meer laten weten over roken tijdens de zwangerschap en je een paar alternatieven laten zien over hoe je sneller kunt stoppen met roken.

 

Waarom is roken schadelijk tijdens de zwangerschap?

 

Natuurlijk is roken niet alleen schadelijk voor ons tijdens de zwangerschap, maar heeft het ook te allen tijde een negatief effect op onze gezondheid. Bij de verbranding van tabak wordt een mengsel van meer dan 4000 verschillende stoffen geproduceerd, waarvan er ten minste 250 kankerverwekkend of giftig zijn. Nicotine is een bijzonder krachtig gif dat kan leiden tot langdurige gezondheidsschade in het lichaam.

Het nicotinegehalte in sigaretten is meestal niet hoog genoeg om acute nicotinevergiftiging te veroorzaken, maar jarenlang roken bevordert ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, chronische bronchitis en nog veel meer. Bij roken raken de bloedvaten besmet en treedt vasculaire verkalking op. Hierdoor kan het lichaam niet meer van voldoende bloed worden voorzien en neemt het risico op hartaanvallen, beroertes en stoornissen in de bloedsomloop in de armen en benen toe.

Het gebrek aan zuurstof heeft ook invloed op de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Nicotine wordt direct door de placenta opgenomen en gaat zo over naar de foetus. De nicotine wordt niet alleen afgezet in het bloed van de zwangere vrouw, maar ook tot een hoge concentratie in het baarmoederslijmvlies. Als gevolg van roken bereiken steeds meer vervuilende stoffen de ongeboren baby en kan deze niet meer voldoende worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Dus elke sigaret tijdens de zwangerschap wordt gerookt door de baby.

 

Roken tijdens de zwangerschap: gevolgen

 

Het gebrek aan zuurstof naar de foetus en een verminderde bloedstroom in de placenta kunnen een aantal ontwikkelings- en groeistoornissen veroorzaken. Deze worden samengevat onder de term 'foetaal tabakssyndroom'. Een studie van de Oostenrijkse Verenigingen voor Algemene en Huisartsgeneeskunde toont de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap.

 

Passief roken tijdens de zwangerschap

 

Sigaretten schaden de baby, of ze nu actief of passief worden gerookt. Voor een gezonde ontwikkeling heeft het kind een rookvrije omgeving nodig. In gewone mensentaal betekent dit dat niet alleen de aanstaande moeder moet stoppen met roken, maar ook dat de vader nooit mag roken in het bijzijn van het kind en ook niet in het appartement, omdat verontreinigende stoffen en rookdeeltjes zich overal op meubels en in tapijten kunnen nestelen.

Puffen op de sigaret creëert een zeer hoge verbrandingstemperatuur, die sommige van de gifstoffen in de sigaret inactiveert. In het geval van zijstroomrook is er een hogere concentratie van sommige verontreinigende stoffen, zelfs tot 100 keer hoger dan in reguliere rook. Om deze reden mogen zwangere vrouwen nooit in de directe omgeving van een roker zijn.

Ook na de geboorte is een rookvrije omgeving belangrijk voor het kind. Kinderen ademen sneller dan volwassenen en nemen dus meer gifstoffen en vervuilende stoffen op. Bovendien is hun lichaamsgewicht lager en maken de onrijpe ontgiftingsorganen het moeilijker voor hen om de verontreinigende stoffen af te breken. Als gevolg hiervan zijn passief rokende kinderen vatbaarder voor slaapstoornissen, longen, middenoor, meningitis, hoesten, astma en hebben ze een licht verhoogde bloeddruk.

 

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

 

Om de hierboven beschreven ziekten te voorkomen, is er maar één uitweg: stoppen met roken. Stoppen met roken met de heeft veel voordelen , niet alleen voor de zwangere vrouw zelf, maar ook voor het kind en zijn ontwikkeling.

Als je kinderen wilt, moet je zo vroeg mogelijk stoppen met roken. Na het stoppen met roken wordt ook de vruchtbaarheid verhoogd en verbetert de zuurstoftoevoer in het bloed geleidelijk.

 

Snus als alternatief voor roken

 

Aangezien snus een product is dat uitsluitend oraal wordt ingenomen en geen verbrandingsproces met zich meebrengt, kunnen de gevaren van passief roken worden geëlimineerd wanneer het wordt geconsumeerd. Voor aanstaande vaders die er niet in slagen om te stoppen met roken, is dit een goed alternatief om de zwangere vrouw en het kind niet te schaden.

Snus kan ook helpen bij het stoppen met roken, omdat de producten verschillende niveaus van nicotine hebben. Bijzonder sterke producten zoals Siberia Black -80 Degrees WDP hebben een nicotinegehalte van 43 mg/g. Iets minder nicotine bevat Skruf Super White Fresh met 18 mg/g. Daarnaast zijn er volledig nicotinevrije snus, zoals Edel CBD Mint . Zo kan een geleidelijke terugtrekking met succes worden uitgevoerd.

 

 

Bronnen:

 

https://www.tk.de/techniker/gesundheit-und-medizin/behandlungen-und-medizin/sucht/schaeden-rauchen-2015614

https://www.baby-und-familie.de/Gesundheit/So-gefaehrlich-ist-Passivrauchen-fuer-Kinder-222339.html

https://www.quarks.de/gesundheit/medizin/koffein-nikotin-cannabis-wie-wirken-sie-aufs-ungeborene-kind/

https://www.minimed.at/medizinische-themen/gesundes-kind/rauchen-schwangerschaft/

https://www.netdoktor.de/schwangerschaft/rauchen-in-der-schwangerschaft/#:~:text=Frauen%2C%20die%20in%20der%20Schwangerschaft,doppelt%20so%20h%C3%A4ufig%20einen%20Spontanabort