Was tun bei einer Nikotinvergiftung? Tipps & Alternativen | Snushus

Nicotine is een gif dat in overmatige hoeveelheden gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Kanker, hart- en vaatziekten en chronische bronchitis zijn slechts enkele van de langetermijngevolgen van roken. Deze ontwikkelen zich meestal heel langzaam, waardoor rokers de gevolgen voor de gezondheid vaak niet direct merken.

De hoeveelheid die wordt ingenomen bij roken is meestal niet hoog genoeg om levensbedreigende vergiftiging te veroorzaken. Maar wat gebeurt er als nicotinehoudende producten per ongeluk worden ingeslikt? Wat zijn de symptomen van nicotinevergiftiging en wat is het risico?

In dit artikel willen we je meer vertellen over nicotinevergiftiging en je kennis laten maken met een paar alternatieven voor sigaretten.

 

Wat is nicotinevergiftiging?

Nicotinevergiftiging wordt vaak veroorzaakt door het slikken van sigaretten of shagtabak. Andere producten zoals sigaren, snuif- of pruimtabak, nicotine kauwgom of pleisters voor het stoppen kunnen ook leiden tot een zogenaamde nicotineshock, maar het risico is vrij laag.

 

Welke hoeveelheid nicotine is gevaarlijk?

 

Het is duidelijk dat de vraag naar de dodelijke hoeveelheid nicotine nog niet is beantwoord door onderzoek. Over het algemeen wordt aangenomen dat 300 tot 600 mg nicotine dodelijk kan zijn. Gemiddeld bevat een sigaret ongeveer twee milligram nicotine. Dus om een dodelijke dosis in te nemen, zouden meer dan 200 sigaretten moeten worden ingenomen. In het geval van e-sigaretten betekent dit dat 8 ml van 6 mg/ml e-liquid zou moeten worden geconsumeerd.

Of de dosis dodelijk is of niet, hangt ook af van het lichaamsgewicht en waar de nicotine vandaan komt. Wees daarom bijzonder voorzichtig met kinderen of huisdieren, zodat er geen nicotinehoudende producten kunnen worden ingeslikt.

Nicotinevergiftiging door roken alleen is ongewoon omdat het lichaam nicotine snel kan verwerken. Al na twee uur is het nicotinegehalte in het bloed gehalveerd. Voor een dodelijke dosis zouden meer dan 200 sigaretten tegelijk moeten worden geconsumeerd.

 

Wat is het verschil tussen acute en chronische nicotinevergiftiging?

 

Bij acute nicotinevergiftiging wordt het nicotinehoudende product ingeslikt. Op deze manier wordt in één keer een bijzonder grote hoeveelheid nicotine opgenomen.

Ter vergelijking: chronische nicotinevergiftiging duurt vele jaren en blijft aanvankelijk onopgemerkt. Chronische intoxicatie wordt vaak ontwikkeld door zware en langdurige rokers. Symptomen van chronische nicotinevergiftiging is schade aan het vasculaire en zenuwstelsel, evenals organen. Om chronische nicotinevergiftiging te voorkomen, is er maar één manier: stoppen met roken met de .

 

Wat zijn de symptomen van acute nicotinevergiftiging?

 

Nicotinevergiftiging treedt op in twee fasen. De eerste fase wordt gekenmerkt door een gevoel van malaise en misselijkheid. Bovendien kan het ervoor zorgen dat de bloeddruk stijgt en kun je een kloppend hart voelen. Symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid. Andere symptomen zijn verwarring, paniek, verhoogde speekselvloed en kortademigheid.

In de tweede fase breekt het lichaam de nicotine af en begin je te kalmeren. De bloeddruk en hartslag gaan weer omlaag. In sommige gevallen verschijnt depressie als een symptoom, bovendien voelen de getroffenen zich uitgeput en vlakt de ademhaling af. Daarnaast ontstaat er een gevoel van zwakte en is diarree ook een veel voorkomend gevolg.

 

Wat is nicotineshock?

Een nicotineschok of nicotineflits kan optreden wanneer er een overbelasting van nicotinewerking in de hersenen is. Dit komt vaker voor bij e-sigaretten, omdat ze een hogere nicotinesterkte hebben. Symptomen zijn misselijkheid, zweten, tremoren, vermoeidheid, braken en darmkrampen. De kans op nicotineshock is groter dan die op nicotinevergiftiging.

 

Wat te doen bij een overdosis?

Zelfs bij een lichte overdosis stuurt het lichaam signalen. Als symptomen zoals hoofdpijn of misselijkheid optreden, moet u zeker een pauze nemen en geen nicotine consumeren.

 

Hoe gevaarlijk is het inslikken van snus?

 

Omdat snus geen verbrandingsproces heeft, wordt het als minder gevaarlijk beschouwd dan sigaretten. Er is niet veel gevaar bij het per ongeluk doorslikken van snus, omdat de hoeveelheden gevaarlijke ingrediënten lager zijn dan in sigaretten. Om nicotinevergiftiging te veroorzaken, zouden verschillende zakjes in zeer korte tijd moeten worden ingeslikt.

Zelfs als snus geen groot gevaar vormt, mag het nog steeds niet worden ingeslikt, omdat het ook maagklachten kan veroorzaken. Snus is verkrijgbaar met verschillende niveaus van nicotine: EDEL Onyx , bijvoorbeeld, heeft een hoog gehalte van 45 mg / g. VELO Freeze X-Strong heeft een nicotinegehalte van 22 mg/g. Edel CBD Mint bevat helemaal geen nicotine en is een zeer goed alternatief voor roken.

 

 

 

Bronnen:

 

https://www.ggiz-erfurt.de/aktuelles-detail/nikotinvergiftung.html

https://nikotinfalle.de/nikotinvergiftung/#

https://www.dampftbeidir.de/zuviel-des-guten-nikotinueberdosis-beim-dampfen

https://www.planet-wissen.de/gesellschaft/rauschmittel/nikotin/pwiewissensfrage384.html

https://www.nichtraucherhelden.de/magazine/eine-nikotinvergiftung-ist-gefaehrlich-vor-allem-fuer-kinder-144

https://www.northerner.com/eu_de/der-northerner/snus-schlucken-wie-gefahrlich-ist-das

https://tabakstore.de/nikotinflash-oder-nikotinschock/