Raucherentwöhnung: Wie gebe ich das Rauchen auf? | Snushus

Als je een roker bent, heb je er waarschijnlijk aan gedacht om permanent te stoppen met roken. De negatieve gevolgen voor de gezondheid wegen duidelijk op tegen de voordelen van roken, en hoewel de nodige motivatie er lijkt te zijn, kan stoppen met roken ongelooflijk uitdagend zijn.

Stoppen met roken gaat over het verslaan van twee soorten verslaving tegelijkertijd. Wie rookt is niet alleen fysiek afhankelijk van tabak, maar ook psychisch. Om u te helpen stoppen met roken, hebben we hier de beste tips en hulpmiddelen voor u samengesteld en willen we u aan het einde van het artikel kennis laten maken met een alternatief voor roken.

 

Stoppen met roken: Fysieke afhankelijkheid

 

Roken veroorzaakt al na enkele seconden een reeks fysiologische reacties in het lichaam en de hersenen. De belangrijkste reden hiervoor is de nicotine in de sigaret. Rond 30% van de nicotine in de sigaret komt vrij door roken en wordt opgenomen door de luchtwegen.

In de hersenen komt nicotine receptoren tegen en deze veroorzaken de volgende reacties in ons lichaam: het hart begint sneller te kloppen, de huidweerstand neemt af en de huidtemperatuur daalt iets. Daarnaast is er een toename van de productie van maagsap en een stimulatie van de spijsvertering. Als gevolg hiervan kan voedsel sneller worden gemetaboliseerd en nicotine remt de eetlust door misselijkheid te veroorzaken.

Nicotine vernauwt ook de bloedvaten en leidt tot een verhoging van de bloeddruk. Door de excitatie van de druk- en pijnreceptoren is er een verhoogde gevoeligheid voor pijn. De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer twee uur en wordt vervolgens afgebroken door de lever.

 

Stoppen met roken: Psychologische afhankelijkheid

 

In de hersenen veroorzaakt nicotine een toename van de dopamineproductie. De belangrijkste functie van dopamine is het beloningseffect, dat meestal volgt op positieve ervaringen. Rokers ervaren dit als een gevoel van geruststelling en een onmiddellijk gevoel van welzijn.

Daarnaast worden andere hersengebieden in de hersenen gestimuleerd, waardoor iemand die rookt zich alerter voelt en zich beter kan concentreren. Wanneer stoppen met roken ontwikkelen zich ontwenningsverschijnselen zoals rusteloosheid, gebrek aan concentratie en prikkelbaarheid.

 

Stoppen met roken tips:

 

Om stoppen met roken op de lange termijn succesvol te laten zijn, moet niet alleen het lichaam, maar ook de geest bezig zijn. Daarom hebben we de tips voor stoppen met roken onderverdeeld in twee categorieën.

 

Tips voor het lichaam:

 

  • Blijf bewegen : Veel rokers klagen over gewichtstoename na het stoppen met roken. Dit kan voorkomen worden door voldoende beweging.
  • Vervang negatieve gewoonten door positieve : Om te voorkomen dat je mond zich verveelt, probeer dan meer water te drinken of kauwgom te kauwen.
  • Voorkom gelegenheden waarbij je vroeger rookte : Mensen roken bijvoorbeeld vaak meer bij de inname van alcohol of 's ochtends samen met het kopje koffie.

 

Tips voor de psyche:

 

  • Denk aan al het geld dat je kunt besparen zonder sigaretten te kopen.
  • Stel een vaste datum in om te stoppen met roken.
  • Maak een lijst met de voordelen van stoppen met roken .
  • Zoek naar dingen om jezelf succesvol af te leiden : Zoals een nieuwe hobby of gewoon meer tijd doorbrengen met vrienden en familie (die bij voorkeur niet-rokers zijn).

 

Stoppen met roken therapie:

Als je het gevoel hebt dat je niet zelf kunt stoppen met roken, kun je ook kijken naar een van de volgende therapie-opties. Deze gaan allemaal over het succesvol overleven van de 7 fasen van stoppen met roken.

 

  1. Acupunctuur
  2. Stoppen met roken
  3. Hypnose
  4. Nicotinevervangingstherapie
  5. Gedragstherapie
  6. Homeopathische middelen
  7. Intramuraal spenen

 

Snus als alternatief voor roken

 

Je hebt twee opties om te stoppen met roken: de stopmethode, waarbij stoppen met roken abrupt wordt gestopt, of de reductiemethode, waarbij het nicotinegebruik geleidelijk wordt verminderd.

Snus kan u helpen om het lichaam geleidelijk te spenen, omdat u het nicotinegehalte zelf kunt instellen in uw snusproduct. Producten zoals Soldat Extreme WDP hebben een hoog percentage nicotine met 45 mg/g. EDEL Citrus AW heeft een lager gehalte van 12 mg/g en Edel CBD Mint bevat zelfs helemaal geen nicotine.

 

Bronnen:

 

https://www.knappschaft.de/DE/LeistungenGesundheit/GesundBleiben/Raucherentwoehnung/raucherentwoehnung_node.html

https://www.drugcom.de/haeufig-gestellte-fragen/fragen-zu-nikotin-und-tabak/wie-wirkt-nikotin/

https://www.dkfz.de/de/rauchertelefon/Nikotin_Wirkung.html

https://www.nicorette.de/raucherentwoehnung/raucherentwoehnung

https://www.transparent-beraten.de/ratgeber/rauchentwoehnung/