Wie äußert sich ein Nikotinentzug? | Snushus

Plotselinge nicotineontwenning heeft veel fysieke en psychologische effecten. Om de kans op succesvol stoppen met roken te vergroten, moeten consumenten van nicotinehoudende producten zich vooraf informeren over welke ontwenningsverschijnselen te verwachten zijn en hoe lang ze aanhouden. Lees meer over de typische symptomen van nicotineontwenning en hoe u deze het beste kunt verlichten.

 

Wat is nicotineontwenning?

Als je regelmatig nicotinehoudende producten consumeert, zal je lichaam een verslaving ontwikkelen. Verslaving blijkt uit het feit dat consumenten steeds meer tabak en andere nicotinehoudende producten eisen. Je verliest de controle over het aantal producten dat je neemt en moet steeds meer producten nemen om hetzelfde effect te bereiken.

Na verloop van tijd vormt ons lichaam meer nicotinereceptoren in de hersenen en bindt nicotine aan zichzelf. Hoe meer receptoren je hebt, hoe meer nicotine je nodig hebt. Tolerantie ontwikkelt zich en normale hoeveelheden zijn niet langer voldoende om het mentale effect van tabak als stressverlichter te bereiken. Ontwenningsverschijnselen treden op wanneer consumenten abrupt stoppen met het nemen van nicotinehoudende producten.

Wanneer begint de ontwenning van nicotine?

Nicotine heeft het effect van het onderdrukken van negatieve emoties zoals stress, angst en prikkelbaarheid. Wanneer u stopt met roken, stimuleert het gebrek aan nicotine uw cellen en leidt dit tot de typische ontwenningsverschijnselen. Consumenten raken gestrest, prikkelbaar en minder gefocust. Ontwenningsverschijnselen van roken kunnen dagen tot weken aanhouden. De duur van de nicotineontwenning is afhankelijk van de dosis en de duur van de afhankelijkheid.

Overzicht van de afzonderlijke fasen:

 

  • Kort nadat je je laatste sigaret hebt gerookt, slijten de effecten van nicotine en hunkert je lichaam naar meer nicotine.
  • Consumenten worden steeds onrustiger na ongeveer 10 uur zonder sigaret.
  • Na 24 uur voel je je prikkelbaarder en neemt je eetlust toe.
  • Na 2 dagen begint de afbraak van nicotine en klagen veel patiënten over hoofdpijn.
  • Na 3 tot 5 dagen is de nicotine in het lichaam volledig afgevoerd en neemt het verlangen naar de volgende sigaret af. Sommige rokers klagen echter over angst tijdens deze periode. Rokers hoesten vaak vaker als hun trilharen terug beginnen te groeien.
  • Na 2 tot 4 weken voelt de roker een gebrek aan energie en heeft hij moeite zich te concentreren.
  • Na 5 weken zou je aan je nicotineverslaving moeten zijn ontsnapt, maar je hersenen sturen af en toe signalen die je aanzetten om te roken en verlangen te genereren

Voor de meeste rokers zijn de eerste vijf dagen na het stoppen met nicotine het ergste. Na verloop van tijd verdwijnen de ontwenningsverschijnselen en herstelt je lichaam.

Wat zijn de symptomen van nicotineontwenning?

De nicotineontwenningsverschijnselen begonnen slechts een paar uur nadat ik mijn laatste sigaret had gerookt. De symptomen variëren in ernst en sommige rokers melden weinig of geen symptomen. Veel voorkomende symptomen zijn rusteloosheid, depressieve stemming, vermoeidheid, nervositeit, prikkelbaarheid, verhoogde eetlust en concentratieproblemen.

Hoe kan ik nicotineontwenning verminderen?

Als je wilt stoppen met roken, heb je twee opties:

Stop abrupt (cold turkey) met roken of verminder geleidelijk de hoeveelheid gerookte sigaretten. Geleidelijke terugtrekking is minder belastend voor lichaam en geest en heeft een grotere kans op succes. Om nicotine te verminderen, kan snus worden gebruikt in plaats van sigaretten. De hoeveelheid nicotine varieert en kan geleidelijk worden verminderd totdat het lichaam het niet langer nodig heeft.

Conclusie – Nicotineontwenning heeft een impact op lichaam en geest

Nicotineontwenning heeft veel effecten op lichaam en geest. Je lichaam went aan het regelmatig consumeren van nicotine en raakt gefrustreerd wanneer je probeert te stoppen. Nicotineontwenningsverschijnselen beginnen uren na het roken van de laatste sigaret en duren voor verschillende tijdsduur. Enkele van de meest voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn hoofdpijn, nervositeit, angst en verhoogde prikkelbaarheid. Voor veel mensen is cold turkey stoppen pijnlijk, dus je moet proberen de hoeveelheid nicotine geleidelijk te verminderen.