Wie ist die Wirkung von Schnupftabak? | Snushus

Snuiftabak bestaat al eeuwen en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Tabakhoudende producten worden vaak aangeprezen als een minder schadelijk alternatief voor sigaretten, maar hoe schadelijk is het gebruik van dit soort tabak eigenlijk en welke gevolgen kunnen consumenten op de lange termijn verwachten? Ik wil graag de effecten van snuiftabak bekijken en de voor- en nadelen uitleggen.

Wat is snuiftabak precies?

Hoewel snuiftabak pas in de 17e eeuw in Europa werd geïntroduceerd, bevestigen documenten dat het product al veel eerder in Latijns-Amerikaanse culturen werd gebruikt. Inheemse volkeren snoven tabak als onderdeel van hun rituelen en zeevaarders brachten het naar Europa. Hier werd het voor het eerst koninklijk gebruikt als middel tegen hoofdpijn en migraine en was het lange tijd alleen verkrijgbaar in apotheken. In Duitsland is er nu een grote verscheidenheid aan fabrikanten van snuiftabak. Snuiftabak bestaat uit gefermenteerde tabak en wordt verkregen uit de gedroogde bladeren van de tabaksplant. Na het rijpen wordt het gemengd met verschillende smaakstoffen en gemalen. Olie wordt gebruikt om de tabak vochtig te houden. De fermentatie- en droogprocessen verschillen per fabrikant. Sinds kort worden er ook tabakvrije producten verkocht. Het wordt witte snuif genoemd en bestaat meestal uit glucose en menthol.

Wat is het effect van snuiftabak?

Net als sigaretten bevat snuif ook nicotine. Nicotine veroorzaakt verschillende psychologische en lichamelijke verschijnselen die leiden tot een stimulerend en activerend effect. Nicotine onderdrukt negatieve emoties zoals angst en spanning en activeert tegelijkertijd het beloningssysteem in de hersenen en geeft positieve signalen af zoals ontspanning. De toevoeging van een base versterkt het fysieke en mentale effect van snuif en vergemakkelijkt de opname. Bij het eerste gebruik kan snuif onaangename reacties veroorzaken, zoals misselijkheid en duizeligheid.

Wat zijn de voor- en nadelen van snuiftabak?

In tegenstelling tot sigaretten verbrandt snuif niet wanneer het wordt geconsumeerd en er worden geen giftige stoffen zoals teer of condensaat gebruikt bij de productie. Omdat er geen rook is, kan snuiftabak gerookt worden op plaatsen waar roken verboden is. Dit betekent ook dat je omgeving niet wordt verstoord door de consumptie. Een ander voordeel is dat de producten biologisch afbreekbaar zijn en het milieu dus nauwelijks vervuilen.
Als je de langetermijneffecten van snuiftabak vergelijkt met die van sigaretten, is dit product eigenlijk een minder schadelijk alternatief voor sigaretten. Toch is snuiftabak niet helemaal immuun voor schadelijke bijwerkingen. De meest voorkomende klachten zijn irritatie van het neusslijmvlies en onaangename afscheiding. Er is nog geen bewijs dat snuiftabak kanker kan veroorzaken. Het kankerverwekkende effect van nicotine wordt tegenwoordig ook veel besproken, maar het is nooit bewezen dat het een kankerverwekkende factor is - het zijn meestal de bijproducten van de verbranding, zoals teer, koolmonoxide, etc., die verantwoordelijk zijn voor kanker. Nicotine kan ook hoofdpijn, hoesten en maag- en darmproblemen veroorzaken.

Voordelen op Bekijken:

  • - Geen verbranding.
    - Het milieu wordt niet verstoord.
    - Giftige stoffen zoals teer zijn niet aanwezig.
    - Milieuvriendelijk


  •  

Cons tot Bekijken:

  • - Kan ontsteking van het neusslijmvlies veroorzaken.
    - Verslavend.
    - Kan andere symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid.

 

Wat zijn de alternatieven voor snuiftabak?

Snus is het meest voor de hand liggende rookloze tabaksproduct. Snus is los tabakspoeder of tabakspoeder verpakt in zakjes. Plaats het onder je bovenlip wanneer je het inneemt en het effect treedt binnen enkele seconden op. Het nicotinegehalte varieert per soort en je kunt zowel sterke als milde snusproducten proberen. Net als snuiftabak brandt snus niet en is het een minder schadelijk alternatief voor sigaretten.

Conclusie – Een alternatieve vorm van tabaksgebruik

Snuif is een van de oudste vormen van het consumeren van de bladeren van de tabaksplant. Het wordt gemaakt door stoffen zoals smaakstoffen en oliën toe te voegen aan gefermenteerd tabakspoeder. Beide producten bevatten nicotine, dus het effect van snuiftabak is vergelijkbaar met dat van sigaretten..